Hallowen

No se si serà perque ens fem majors, o serà perque tot està tan globalitzat, o simplement perque la cultura americana ens està invaint, pero a mi personalment aquesta festa no m'agrada gens ni miqueta.
La trobe tan americana que, encara que no tinc res en contra d'ells, trobe que açi tenim tradicions i festes molt mes riques i boniques que eixes i que per desgracia estem deixant desapareixer.
Molts de nosaltres deiem la paraula "truco o trato" sense saber reialment que hi vol dir, també trobe un poc "sense trellat" veure als inocents xiquets vestits de bruixa o de dràcula demanant caramels, cosa que crec que no te res que vore amb el dia de Tots els sants. Ja dic que es la meua opinió i no vullc ofendre a ningú, i per tant respecte totalment als que hi ho cel·lebren.


Encara que dins de casa, quan hi han personetes mes menudes que tu, tot el que penses es queda en segon lloc després de veure la cara de alegria que fan desprès de, per exemple, fabricar unes carabasses tan xules com estes. Si ells disfruten , jo també, pense el que pense.

De totes maneres, si voleu saber de que ve la paraula Halloween, açi vos deixe el que diu la Wiquipèdia:


El mot Halloween (Hàlouin) fa referència a la festivitat tradicional heretada de les celebracions d'origen celta, que tan ràpidament s'han estès per tot el món i, en especial, pels països anglosaxons.
Fa molts segles, a Bretanya, Escòcia i Irlanda, el dia 31 d'octubre se celebrava la festivitat de Samhain, que coincidia amb el darrer dia de l'any segons els antics calendaris celtes i anglosaxons. Samhain era el déu dels morts. Algunes fonts indiquen que la paraula gaèlica "Samhain" literalment vol dir "final de l'estiu". El dia que celebraven Samhain era, per tant, el dia de cap d'any. En aquella època, s'encenien grans fogueres sobre les muntanyes per foragitar els esperits malignes. També es creia que les ànimes dels morts visitaven les seves antigues cases per intentar trobar un cos on habitar, i anaven acompanyades de bruixes i esperits. Per això no s'encenia cap llum a les cases, i la gent es vestia com a bruixes o dimonis per tal que cap ànima volgués habitar el seu cos.
Amb l'arribada del Cristianisme s'establí el primer dia de novembre com a Dia de Tots Sants. En aquell moment, el 31 d'octubre es convertí en All Hallows Eve (anglès antic per All Saints Eve, és a dir: "vigília del Dia de Tots Sants", ja que hallow és un mot que en anglès antic significa "sant" o "sagrat" i que prové, juntament amb la paraula moderna holy, del mot germànic khailag), d'on va sortir la paraula Halloween.
Moltes de les tradicions de Halloween es varen convertir en jocs infantils que els immigrants irlandesos portaren als Estats Units en el segle XIX. A partir d'aquí, la tradició, per la colonització cultural dels Estats Units d'Amèrica, es va començar a estendre per la resta del món, i fins i tot ha arribat a absorbir els costums que portava associats el Dia de Tots Sants, passant alguna de les seves tradicions a la vigília.

Comentaris