Estudis interessants


L'altre dia tenia a les meves mans la revista "agricultura y cooperación"corresponent al mes de Febrer i a la portava dia aquest titular: "Los cítricos valencianos, un efectivo pulmón productivo contra el CO2".
El article es referia al estudi que el sr Eduardo Primo Millo, ingenier agrónom i jefe del Departament de Investigacions Agricoles (IVIA) havia dut a terme, i afirmava que una hectàrea de tarongers anula molt mes CO2 que una de pins.
Després de llegir l'article em vaig quedar igual, pensant que era un dels molts estudis sense cap relevancia que el unic que fan es eixir a les revistes especialitzades.
Molt bé, ara fa una setmana, el Bloc de Pego convida al diputat a les Corts per el Bloc Josep Maria Pañella per a donar una xarrada sobre agricultura. Doncs be, decideisc anar i escoltar algo interessant sobre el tema. I tant interessant, com a que torna a referirse al tema del CO2 i l'ajuda al mig ambient que fan els citric valencians, entre altres temes que em fan arribar a la conclusió de que la agricultura si que pot tenir futur.
Avui dissabte em trobe al Levante-EMV amb la mateixa noticia que diu entre altres coses:
"Segons aquest investigador valencià, les 180.000 hectàrees de cítrics plantades a la Comunitat Valenciana representen una captura neta de etre 800.000 i 900.000 tones anuals de CO2."
També insinua un altre punt interessant:

"Se trata, sin duda, de una cifra muy relevante y capaz por si sola de respaldar una campaña exigiendo a Europa que reconozca el papel de los cultivos y arbitre ayudas compensatorias y así lo entiende el Gobierno valenciano, que encargó al investigador la ejecución de este trabajo."
Ala pues, ja comencem a saber algo més. Ara resulta que la feina menys valorada per molta gent, com es la de llaurador, que era una feina que ningú volia, i que no tenia futur pareix que es més "necessaria" del que ens pensem. Que passa pues?. La meua humil opinió es la seguent, i es que, la nostra explotació agricola està antiquada, els bancals son menuts i no caben mes tarongers dins, es a dir, no es pot mecanitzar. A quin jove li pots fer que li agrade una feina tant manual i pesada?. Totes les feines al llarc del temps han evol·lucionat i s'han mecanitzat. La citricultura que tenim açi encara està molt lluny d'aixó, i si no ens faciliten la feina en algún tipus d'ajuda, ja siga per cuidar del mig ambient o per mecanitzar la teva plantació, o per plantar alguna varietat nova, o un minim de renda anual, l'agricultura no te res a fer. I menys quan exigeixen tant a l'hora de traure el treu producte i a altres paisos els exigeixen tant poc al mateix preu.
Per a acabar voldria fer aquesta reflexió: No m'agradaria que aquest tema del CO2 fora utilitzat per els politics com un arma electoral i que després es tornara paper banyat com tantes promeses a la gent que s'ha dedicat a aquest noble ofici.
Aci vos deixe l'enllaç de EMV per si vos apeteix pegar-li una ullada:http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2011/05/05/naranjos-valencianos-captan-co2-150000-vehiculos/804248.html

Comentaris